środa, 6 lipca 2016

Wyjątkowy smak animacji z książki Mariusza Frukacza

Z mojej domowej biblioteki wybrałam książkę "Rozmowy o animacji. 24 klatki na sekundę", która według mnie ma smak wysokiej jakości czerwonego wina, bardzo dojrzałego i pełnego. Zawiera 21 indywidualnych nut smakowych, czyli sposobów wypowiadania się 21 twórców animacji, stanowiących silny fundament współczesnej młodej animacji.






Autor książki Mariusz Frukacz, jako doświadczony filmoznawca, krytyk, a także działacz Międzynarodowego Stowarzyszenia Twórców Filmu Animowanego ASIFA wprowadza czytelnika w świat animacji, poprzez formę wywiadów z grupą animatorów, którzy zdradzają jak wygląda ich życie oraz praca reżysera filmów animowanych.

Do rzeczy, co pobudziło moją wyobraźnię i dało pozytywnego kopa, podczas lektury tego ważnego podręcznika animacji? 

Podobnie jak podczas oglądania polskich animacji, zaintrygowała mnie plastyczność przekazu, eksperyment w treści, wciągająca forma z której wyłaniają się istotne walory edukacyjne. Przechodziłam z jednej historii do drugiej z większym zaangażowaniem i wyraźnymi wypiekami na twarzy. 

Podczas rozmów, animatorzy prezentują własny sposób przyrządzenia potrawy zwanej autorskim filmem animowanym lub komercyjną animacją rozrywkową. Aby przygotować najbardziej wyrafinowane i smaczne potrawy kreatywni kucharze sięgają po różnorodne techniki posługując się tradycyjnymi narzędziami lub bardziej zaawansowanym renderingiem. Do pieczenia wykorzystują noncamerę, tradycyjną kamerę, a także komputer. Pracują w małych przydomowych pracowniach, studiach produkcyjnych lub w międzynarodowych wytwórniach. 

Po wielu miesiącach, latach „kucharzenia”, efektowne i wyrafinowane potrawy możemy zobaczyć na ekranach kin komercyjnych, studyjnych, podczas festiwali, a także w galeriach sztuki.

Książka przybliży wam kulinarną sztukę animacji od kuchni, indywidualne sposoby wypowiedzi, inspiracje oraz osobowość Tomasza Bagińskiego, Wojciecha Bąkowskiego, Anny Błaszczyk, Małgorzaty Bosek, Tomasza Głodka, Andrzeja Gosienickiego, Joanny Jasińskiej – Koronkiewicz, Janka Kozy, Tomasza Kozaka, Normana Leto, Macieja Majewskiego, Marty Pajek, Anny Pankiewicz, Izabeli Plucińskiej, Kamila Polaka, Tomasza Siwińskiego, Roberta Sowy,  Wioli Sowy, Edyty Turczanik, Wojciecha Wawszczyka, Olgi Wroniewicz.


Zatem zachęcam do poznania kilku pikanych, gorzkich a czasem słodkich potraw współczesnej młodej animacji.

Zainteresował Cię mój artykuł? Podziel się nim z przyjaciółmi. Będzie mi miło, gdy pozostawisz swój komentarz i zainspiruje Cię w życiu. Pamiętaj think different. 


Patricia

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.